Sporten en genieten zijn op het Ahrdalfietspad en Vulkaan-fietsroute-Eifel geen tegenstrijdigheid. Over de hoogten van de Eifel verbinden deze de twee dalen van Rijn en Moezel.

Het Ahrdal, een diep ingesneden zijdal van de Rijn, hoort bij de meest traditionele Duitse wijngebieden. Aan de voet van indrukwekkende wijngebieden fietst u hier gezellig door eerbiedwekkende steden zoals Bad Neuenahr-Ahrweiler. Net vóór het hoogste punt van de route bij de wereldberoemde Nürburgring gaat in Dümpelfeld het Ahrdal-fietspad over in de Vulkaan-fietsroute-Eifel. Door een continue wisseling van stijgingen en afdalingen leidt het door een landschap met bergtoppen uit Eifel-basalt, een mals groen weidelandschap, eindeloze bossen en heuvels. De weg gaat langs plaatsen van keltische oorsprong zoals Kelberg, langs het Ulmener Maar of door het Staatsbad Bad Bertrich. In het Moezeldal gaat aan weerskanten van de rivier alles spelen rondom de wijn en het genieten voor lichaam een geest kent hier geen grenzen.

Etappe 1: „Rode wijn-paradijs van de Ahr ...“
Het startschot voor de route door groene wijngaarden, langs rotsige leisteenformaties en pittoreske dorpjes wordt in Remagen in de wijk Krip - enkele fietsminuten verwijderd van het station - gelost.

Door het mondingsgebied van de Ahr, dat bekend staat om zijn eersterangs rode wijn gaat de reis om te beginnen door de kuurwijk Bad Neuenahr. Hier nodigen de Ahr-Thermen of het laat-classicistische badhuis de fietser uit om te ontspannen. Een must voor de fietser is een stop in het romantische centrum van Ahrweiler. Deze is ommuurd door een stadsmuur met vier poorten, torens en een gracht.

In het hart van de Hoogeifel doemt dan het duizend jaar oude pittoreske plaatsje Adenau op. Op het historische Marktplein en bij het Botermarktkwartier laten vakwerkhuizen de voormalige weelde van de looiers, de lakenbereiders en de handelaren zien. Niet ver hier vandaan is tot in de verte de „Hohe Acht“ te zien, de met 747 meters hoogste berg van de Eifel. Nu rijdt u door de dicht beboste Hoogeifel steeds verder naar boven tot bij de Nürburgring.

Etappe 2: „Voorbij aan de Groene Hel ...“
Aan het begin van deze adembenemende rit staat het beklimmen van de Nürburg. Hier vandaan geniet u van een fantastische blik over het indrukwekkende Eifellandschap. Vrienden van de rensport krijgen hier als alternatief de mogelijkheden van de Nürburgring aanbevolen, waar je door middel van multimedia een overzicht over de historie van waarschijnlijk ´swerelds meest bekende racebaan ter wereld krijgt. Een geheime tip voor mountainbikers is het MTT-traject langs de „Grüne Hölle“, de legendarische noordelijke bocht van de Nürburgring.

De naam van de volgende plaats Kelberg wijst al op zijn keltische oorsprong. Van hieruit kunt u zich op het geschiedenispad rondom de Hockelberg op een speurtocht naar het spannende verleden van onze voorvaderen begeven. Of u fietst een stukje verderop door het voormalige Mareketeldal dat nu natuurbeschermingsgebied Mosbrucher Weiher is en geniet aldaar van een kleine pauze om uit te rusten. Na het pittige op en neer van het traject tot nog toe kan de pols op het laatst bij een pauze aan het Ulmener Maar, het jongste van de Eifelmaren, weer omlaag komen. Via Lutherath gaat de route verder tot het Staatsbad Bad Bertrich, waar al 2000 jaar geleden de Romeinen in de enige van nature warme glauberzout-thermen van Duitsland gingen baden en waar vandaag vitale arrangementen uitnodigen tot recreatie voor lichaam, ziel en geest.

Etappe 3: „´k Heb de wijnboer in zijn vat gekeken ...“
Vanaf Bad Bertrich gaat de route van nu af aan alleen nog maar bergafwaarts richting Alf aan de Moezel. In het wijngaardenlandschap, gekenmerkt door groene wijngaarden, oude wijnboerderijen en door steile terrassen, loont een stop in een van de talloze kroegen en wijnkelders langs de weg. Veel wetenswaardigheden rondom de hoge kunst van de wijnbouw kun je leren tijdens een wandeling over het wijnleerpad.

Net voor de Moezel staat dan in een zijdal van de Alfbach de 1000 jaar oude Keizerburcht Arras. Hier vertellen middeleeuwse wapens, wapenrustingen en historische burchtaanzichten van de heren van Arras, ooit strijdlustige tegenstanders van de keurvorsten en abten van Trier. Direct aansluitend ontvangt de plaats Alf de fietser met een grote hoeveelheid villa´s van de eeuwwisseling. In Bullay, ooit een Romeinse vestiging en liggend aan de andere kant van de Moezel, kunt u vanuit het milieustation (Umweltbahnhof) Bullay dan de terugreis aantreden. Of u fietst langs het Moezelfietspad nog door naar Zell, de geboortegrond van de wereldvermaarde „Zeller Schwarze Katze“ inclusief het wijn- en streekmuseum en het keurvorstelijk Residentiekasteel, door via Traben-Trarbach met zijn indrukwekkende barok- en Jugendstil-gebouwen tot Bernkastel-Kues en van hieruit via het Maare-Moezel-fietspad terug naar de Eifel.