Home | Eifel | Vulkaaneifel | Recreatie | Accommodatie | Vakantiehuizen Eifel | Nieuwsbrief | Links | Contact
 

 
 

De Eifel

Informatie over de Eifel

Hieronder vindt u informatie over de Eifel

-
Algemene informatie over de Eifel

- Grote steden net buiten de Eifel

- Plaatsen in de Eifel op alfabetische volgorde

- Eifel Agenda de leukste evenementen in de Eifel


Algemene informatie over de Eifel
De Eifel is het oostelijke deel van van het middelgebergte Eifel-Ardennen. Het ligt ten noorden van de Moezel en ten westen van de Rijn. Het grootste deel ligt in Duitsland, een klein deel ligt in Belgie, in de Oostkantons. Het Duitse deel van Eifel ligt in de deelstaten Noord-Rijnland-Westfalen en Rijnland-Palts. Het hoogste punt is de Hohe Acht met 747 meter.


In het Tertiair was er in de Eifel sterke vulkanische activiteit. Daar naar verwijst ook de naam Vulkaan-Eifel in het zuidoostelijke deel. De kraters die ontstaan zijn door explosies van vulkanische gassen hebben zich gevuld met grondwater en worden Maare genoemd. De laatste uitbarstingen vonden 10000 jaar geleden plaats. Onderzoek wees uit dat dit gebied nog steeds geologisch actief is, het gehele Eifelgebied stijgt 1 to 2 mm per jaar. In de Eifel zijn verscheidene (heuvel) ketens te onderscheiden:

Het noordelijkste gedeelte noemt men het Ahrgebirge, dit gedeelte bevindt zich benoorden de Ahr in het district Ahrweiler;
Bezuiden de Ahr bevindt zich de Hohe Eifel (of Hocheifel), waarvan de Hohe Acht (747 m) het hoogste punt is, en tevens het hoogste punt van het hele Eifelgebied;
In het westen, tegen de Belgische grens zijn de heuvels bekend als Schneifel, een onderdeel van het bredere gebied van de Sneeuweifel met toppen die reiken tot 698 m;

Het zuidelijke gedeelte van de Eifel is minder hoog. Het wordt doorsneden door verscheidene stromen die in noordzuidelijke richting stromen richting Moezel. De grootste van deze rivieren is de Kyll, de heuvels rond deze rivier zijn bekend als het Kyllwald;
In het zuiden eindigt de Eifel in de Voreifel.
In de Eifel ligt ook de Nurburgring, een bekend autocircuit voor ondere andere Formule 1-races. Sinds 2004 is een deel van het noorden van de Eifel het Nationaal Park Eifel geworden. Dit Nationale Park valt in zijn geheel binnen het Duits-Belgische natuurpark Hoge Venen-Eifel. Een ander deel van de Eifel valt binnen het natuurpark Zuid-Eifel.

Hoogste heuvels en toppen
Hohe Acht (747 m), Hohe Eifel
Ernstberg (699 m), Vulkaaneifel
Schwarzer Mann (697,3 m), Sneeuw-Eifel
Signal de Botrange (694 m), Hoge Venen
Scharteberg (691 m), Vulkaaneifel
Weiuer Stein (689 m), Nordeifel
Nurburg (678 m), Hohe Eifel
Hochkelberg (675 m), Hohe Eifel
Prumscheid (675 m), Vulkaaneifel
Rauberg (668 m), Hohe Eifel
Seimersberg (663 m), Sneeuw-Eifel
Steling (658 m), Hoge Venen
Giescheid (652 m), Nordeifel
Nerother Kopf (647 m), Vulkaaneifel
Aremberg (623 m), Ahrgebergte
Dreiser Huhe (611 m), Hohe Eifel
Hardtkopf (596 m), Sudeifel
Michelsberg (588 m), Ahrgebergte
Eigart (565 m), Nordeifel
Rockeskyller Kopf (555 m), Vulkaaneifel
Wildbretshugel (525 m), Nordeifel/Rureifel
Kirchberg (520 m), Nordeifel
Herkelstein (435 m), Nordeifel Steden in de Eifel
Duitse Eifel : Adenau, Andernach, Bad Munstereifel, Bad Neuenahr-Ahrweiler, Bitburg, Daun, Euskirchen, Gerolstein, Hillesheim, Kall, Kaisersesch, Wallendorf, Kyllburg, Manderscheid, Mayen, Mechernich, Monschau, Neuerburg, Prum, Schleiden, Schweich, Wittlich
Belgische Eifel : Sankt Vith, Bullingen, Amel, Burg-Reuland
Nabijgelegen grote steden : Aken, Bonn, Heerlen, Koblenz, Keulen, Luik, Luxemburg, Maastricht, Trier, Verviers

Landschapskenmerken Eifel
enmerkend voor de Eifel zijn de heuvels, bossen, vergezichten, beekjes, oude burchten en authentieke Duitse vakwerkhuisjes. Het zuiden van de Eifel is de vulkaaneifel, waar vroeger veel vulkanen actief waren. Deze oude vulkanen zijn in het landschap terug te zien bijvoorbeeld als kratermeren. (Maaren)

Meer informatie over de Eifel op
Wikipedia Eifel
Plaatsen in de Eifel op alfabetische volgorde
Arzfeld
De gemeente Arzfeld is hoofdzetel van de gelijknamige fusiegemeente. Naast supermarkt, hotels en banken vindt u hier ook de VVV van de regio. De gemeente Arzfeld heeft – net als de omringende plaatsen – een ver teruggaande nederzettingsgeschiedenis. Grafvondsten bevestigen dat deze regio tot het nederzettingsgebied van de Keltische stam van de Treveren hoorde, die zich ooit in de rivierdalen en op de hoogvlaktes vestigden en leefden van akkerbouw en veeteelt. Door vestiging van bedrijven in de jaren ’50 en ’60 kon men het wegtrekken van de bevolking beperken. Het toegankelijk maken van het gebied voor toerisme bracht extra bestaansmogelijkheden. Centraal gelegen in de Islek, is Arzfeld een goed uitgangspunt voor wandel-, fiets- en autotochten in de nabije en verderafgelegen omgeving. Bij de VVV vindt u een informatieterminal voor bezienswaardigheden en logies in de regio.

Meer informatie op
http://www.vg-arzfeld.de


Bad Münstereifel
Bad Münstereifel is bekend van het café van de beroemde Duitse “schlager”-ster Heino, ook Sebastian Kneipp heeft zijn sporen achtergelaten. Al meer dan 70 jaar worden hier zijn producten en gezondheidsbehandelingen in praktijk gebracht. De oude stad is een waar museum met schilderachtige straatjes en gezellige winkels.

Meer informatie op http://www.badmunstereifel.nl


Baustert
De VVV Baustert ligt in het westen van de fusiegemeente Bitburg-Land aan de Mühlbach, aan de rand van het natuurpark Zuid-Eifel. De gemeente is ingedeeld in de hoofdplaats Baustert en in de plaatjes Baustert-graben en Berghausen en huisvest in totaal 530 inwoners, waarmee het dorp tot de middelgrote plaatsen van de fusiegemeente Bitburg-Land telt. Voor het eerst opgetekend in het jaar 893 als ‘Bustatt’; de naam wijst erop dat de plaats in de Karolingische tijd is ontstaan. Vanaf de late Middeleeuwen behoorde de Luxemburgse plaats gedeeltelijk tot de heerlijkheid Neuerburg en gedeeltelijk tot de heerlijkheid Bettingen. In 1794 werd de nu in het kanton Neuerburg gelegen plaats zetel van een Mairie, na 1815 zetel van een ‘Bürgermeisterei’ dat in 1824 werd verplaatst naar Oberweis. In 1856 werd de ‘Bürgermeisterei’ Baustert met zetel in Oberweis uitgebreid naar 27 gemeentes. Sinds 1970 maakt de plaats deel uit van de fusiegemeente Bitburg-Land.

Meer informatie op http://www.baustert.de


Biersdorf
Het plaatsje, een erkend herstellingsoord, ligt ten noordwesten van de districtshoofdstad aan het stuwmeer van Bitburg. Er wonen ca. 580 inwoners in Biersdorf am See. De gemeente heeft door haar ligging aan de ‘Stausee Bitburg’ een zeer goede toeristische infrastructuur (5 hotels, 3 privé-pensions, 3 dorpspensions, 2 bakkerijen, vakantiepark met appartementengebouw en bungalows) en is een zeer geliefde vakantiebestemming in het natuurpark Zuid-Eifel. Grafheuvels en keramische vondsten bewijzen een bewoning in voorchristelijke tijd. Eerste optekeningen onder de naam ‘Bersdorf’ (1301). Omstreeks 1330 werd voor het eerst een parochiekerk genoemd. In 1473 werden in ‘Bierstof et Werstorf’ 18 stookplaatsen geteld, in 1495 waren er vier huishoudens, in 1501 zes. Met Wiersdorf ontwikkelde de plaats zich tot een eigen onderheerlijkheid binnen de Luxemburgse proosdij Bitburg, die in 1672 aan de vrijheren von der Horst werd verkocht.

Meer informatie op http://www.biersdorf.de


Bitburg br> De stad is mede beroemd vanwege de Bierbrouwerij met dezelfde naam, alwaar het Bitburger pilsener word gebrouwen.

Bitburg maakte deel uit van het hertogdom Luxemburg en volgde zo de geschiedenis van de Zuidelijke Nederlanden.
Dichtbij Bitburg in Gondorf ligt het schitterende Eifelpark dierentuin. In Bitburg ligt ook een grote Amerikaanse basis met op dat moment 11.000 manschappen.

Meer informatie op Wikipedia Bitburg


Bleialf
Bleialf, in het noorden van het district Bitburg-Prüm, in de Schneifel, biedt naast talrijke toeristische activiteiten ook interessante kijkjes in de mijnbouwgeschiedenis. Het harde en tegelijk mooie landschap met het karakter van een middelgebergte en bergen tot een hoogte van 700m bepaalt de omgeving van Bleialf. De geschiedschrijving van Bleialf begint maar korte tijd na het ontstaan van de abdij Prüm en is ook met deze over vele eeuwen zeer nauw verbonden. Zonder twijfel kwam de hofstede Bleialf (Alve) in deze tijd een bijzondere functie en betekenis toe binnen het gebied van de Prümer abdij. Deze was het latere middelpunt voor het beheer van het Prümer foreest dat Bertrada von Mühlenbach in het jaar 721 aan het Prümer klooster schonk. Tegenwoordig is Bleialf een dynamische plaats met winkelcentrum, banken, scholen, logies en bedrijven.

Meer informatie op http://www.bleialf.de


Bollendorf
Bollendorf in het romantische Sauertal ligt in het centrum van het Duits-Luxemburgs natuurpark, direct aan de grens met Luxemburg. In de omgeving bevinden zich grote loof- en gemengde bossen met tot 40 m hoge verweerde en gekloofde rotsformaties. Dat de Romeinen en middeleeuwse feodale heren de schoonheid van het Sauertal al waardeerden, bewijzen de Romeinse villa, burcht Bollendorf en slot Weilerbach . Hotels, pensions, vakantiehuisjes, vakantieappartementen en een jeugherberg. Bollendorf heeft alles, wat je nodig hebt voor een verblijf vol afwisseling en vermaak.

Meer informatie op http://www.bollendorf.de
Buchet
Buchet is een zeer oude mijnbouwgemeente, waarvan de ontwikkeling nauw was verbonden met de ontwikkeling van de mijnbouw in het gebied Bleialf. Op het grondgebied Buchet lagen twee belangrijke mijnen: Dickheck en Berthaschacht. De zeer mobiele mijnwerkers ontwikkelden zich geleidelijk tot sedentaire kleine boeren. Als gevolg van de herstructurering binnen de landbouw zijn er echter momenteel nog maar zes landbouwbedrijven blijven bestaan. Ter ere van de hier in de Tweede Wereldoorlog gestationeerde schrijver Ernest Hemingway heeft de gemeente een mooie wandelroute ingericht.

Meer informatie op http://www.buchet.de
Daleiden
Het hoogtedorp Daleiden is één van de mooiste dorpen in de Islek. Op de marktzondagen geven gasten en inwoners elkaar rendez-vous. De schoonheid van het Daleidener land is magnifiek. Niet zonder reden werd dit erkende recreatie- en bekoorlijke vakantieoord in het jaar 1982 gekozen tot mooiste plaats van Rijnland-Pfalz. Een dichtbijgelegen beschermd natuurgebied in het ‘Dal van de 1000 vlinders’ en het orchidarium openbaren natuurschoonheden. Geheel nieuw tussen oude muren wijdt het Haus Islek zich aan de regio met een interessante multimediashow en een 3D-kaart. Op de ‘Scheid’ herinnert de grootste erebegraafplaats van Rijnland-Pfalz aan meer dan 3000 gevallenen in de Tweede Wereldoorlog.

Meer informatie op http://www.daleiden.de
Dasburg
Deze schilderachtige grensplaats dankt zijn naam aan het burchtcomplex dat door een torenruïne wordt gedomineerd. Vanaf de hellingen van de plaats en het burchtcomplex heeft u een mooi uitzicht op het Ourdal. Dankzij een bosjeugdkamp, twee hotels, verschillende vakantieappartementen en een camping is Dasburg een geliefd vakantieoord. Dasburg ligt direct aan de landsgrens met het Groothertogdom Luxemburg, midden in het natuurpark Zuid-Eifel in het romantische dal van de Our. Als u rust en ontspanning in een bekoorlijk landschap ver weg van massatoerisme zoekt, bent u in Dasburg aan het juiste adres.

Meer informatie op http://www.dasburg.de
Daun
Daun ligt aan het smalle riviertje de Lieser en ligt in de VulkaanEifel. In de omgeving van Daun liggen veel bossen en wandelpaden. Net buiten daun liggen 3 Vulkaanmeren dicht bij elkaar, de "Gem?ndener Maar", "Weinfelder Maar" and "Schalkenmehrener Maar") Tevens is in Daun het Vulkaan museum te vinden.

Daun is mede bekend door haar Wildpark en de natuurlijke mineraal bronnen. In 2002 verkocht men in totaal 95 millioen liter water.

Meer informatie op Daun.nl


Eschfeld
Dit kleine dorp aan de Duits-Belgisch-Luxemburgse grens behaalde in het jaar 2001 de 3e plaats in de wedstrijd ‘Ons dorp moet mooier worden’. Eschfeld, idyllisch gelegen tussen uitgestrekte velden en bossen biedt een prachtig zicht over de hoogten van het natuurpark Zuid-Eifel. Eschfeld is een ideaal uitgangspunt voor tochten te voet of met de fiets. Eschfeld was oorspronkelijk in 400 v. Chr. een Keltische nederzetting, wat door talrijke vondsten werd gestaafd. Sinds 1248 is Eschfeld een zelfstandige parochie en vierde dus in 1998 zijn 750-jarig bestaan. Bijzonder de moeite waarde zijn de muurschilderingen in de Eschfelder kerk.

Meer informatie op http://www.eschfeld.de
Fließem
Het plaatsje heeft een landelijke en agrarische sfeer, was ooit een Gallische nederzetting en is vindplaats van een grote Romeinse villa. De villa Otrang werd al in de 1e eeuw n. Chr. gebouwd. De in het jaar 1825 bij akkerwerkzaamheden gevonden mozaïekvloeren getuigen van deze bewoning. Voor de verovering van deze nederzetting door de Romeinen zou hier echter een Gallisch-Keltische nederzetting geweest kunnen zijn. Voor de gevonden tempelplaats is de Oudgallische naam ‘Oterancum’ bewaard gebleven. Twee tempels die aan Diana en Minerva waren gewijd, werden in 1911 gevonden en blootgelegd. De villa is geopend voor bezoekers en meerdere keren per jaar toneel voor voorstellingen van de ‘Milites Bedensis’, een vereniging van Romeinse soldaten in het Bitburgse land.

Meer informatie op http://www.fliessem.de


Gerolstein
De naam Gerolstein komt al in het jaar 1115 voor toen de landheren van Blankenheim verhuisden van Blankenheim naar de Löwenburcht in Gerolstein. De overblijfselen van de burcht zijn tegenwoordig het beeldmerk van Gerolstein evenals de Gerolsteiner bronnen. De Gerolsteiner Brunnen is het belangrijkste mineraalwater bolwerk van Duitsland. Het mineraalwater wordt soms vanaf dieptes van meer dan 200 meter onder de Kyll omhoog gepompt. Een rondleiding is absoluut de moeite waard. Maar Gerolstein biedt meer. Een klein maar intiem stadscentrum, het natuurkundemuseum, de romeinse villa Sarabodis en de Erlöserkirche. En Gerolstein ligt zo centraal in de Eifel dat u als het ware alle kanten op kunt.

Meer informatie op http://www.gerolstein.be


Großkampenberg
Großkampenberg ligt vlakbij de Belgische grens en heeft een oppervlak van ca. 630 ha. De huidige plaatsnaam is samengesteld uit de naam van de twee plaatsen Großkampen en Berg. Sinds 1914 vormen beide gemeentes de plaats Großkampenberg. Voor het eerst schriftelijk genoemd werd Großkampenberg in 1473 als ‘campana magna’ wat zoveel betekent als ‘groot (slag?)veld’. De eerste Duitstalige variant van de naam komt uit 1589 als ‘Grouscampen’.

Meer informatie op http://www.grosskampenberg.de

Heilbach
De plaatsnaam van Heilbach is afgeleid uit middeleeuwse ontginningsactiviteiten. Tot het jaar 1794 maakte deze plaats deel uit van de grondheerlijkheid Neuerburg en dan van het pachtgoed Plascheid. Het deelplaatsje Windhausen draagt zijn naam terecht, de winderige en ruwe weersomstandigheden zijn typisch voor de Islekhoogvlakte. Kenmerkend voor de omgeving van het plaatsje zijn de vele kruizen langs de weg, rechts het ‘Pestkreut’ uit het jaar 1893.

Meer informatie op http://www.vg-neuerburg.de


Hüttingen
De bewoning van deze plaats gaat terug tot de jonge steentijd. Maar er zijn ook talrijke vondsten gedaan uit de Romeinse en Frankische tijd. De plaats wordt voor het eerst in een oorkonde uit 1136 genoemd als ‘Hundingen’. De dorpskerk, gewijd aan de H. Antonius, werd gebouwd in 1654. De eerste bewoning is echter terug te volgen tot in de jonge steentijd, ongeveer 2.000 jaar v. Chr. Talrijk zijn ook vondsten uit de Romeinse tijd en resten van Romeinse nederzettingen. Uit de tijd van de Franken, 450 - 693 n. Chr., stammen de meest omvangrijke vondsten. Naast het oven- en ijzermuseum is het rotsterrein met schuilhut en barbecuemogelijkheid een toeristische trekpleister.

Meer informatie op http://www.vg-neuerburg.deIrrhausen
Irrhausen is een uitgesproken ‘groen’ dorp in het romantische Irsental, niet ver van het ‘Dal van de 1000 vlinders’. De groene dalbodem van het Irsental wordt omzoomd door hellingen met gemengd bos. In het zuidwesten is er een opening naar het, met rond 80 hectare, kleinste beschermde natuurgebied in het Duits – Luxemburgse natuurpark: ‘Ginsterheiden in het Irsental bij Daleiden’. Op harmonische wijze gaan hier natuurlijk stromende riviertjes met aangrenzende weiden, rots- ecosystemen en laagbosgebieden in elkaar over. Tot in de 19e eeuw was Irrhausen vooral een agrarisch dorp.

Meer informatie op http://www.irrhausen.de
Jünkerath
Evenals Kronenburg behoort Jünkerath tot het bovenste Kylldal. Het grote voordeel van Jünkerath is haar ligging aan de spoorbaan Köln-Trier (Eifeltraject) en haar eigen station. Van hieruit kunt u dus heel gemakkelijk per trein de Eifel verkennen van Keulen tot Trier. Interessant in Jünkerath is het spoorwegmuseum en de burchruïne Glaadt in het gelijknamige stadsdeel. Jünkerath beschikt over een eigen binnenbad maar voor optimaal waterplezier moet u naar het ca. 3 km verder gelegen Stadtkyll.

Meer informatie op http://www.juenkerath.de


Kronenburg
Kronenburg dankt zijn ontstaan aan het feit dat vanuit dit strategische punt het hele Obere Kylltal kon worden beheerst. Hier, in de buurt van de hoofdwaterscheiding tussen Maas en Rijn, grensden de grote territoria van de middeleeuwse feodale staten aan elkaar: Kurtrier en Luxemburg in het Zuiden en Zuid-Westen en Kurköln en het hertogdom Jülich in het Noorden. De steile klim naar het centrum van Kronenburg beloont de bezoeker met schilderachtige, smalle straatjes en mooie, historische gevels.

Meer informatie op http://www.kronenburg-eifel.de
Kerpen
Iets ten noordoosten van Hillesheim, een van de meer bekende stadjes uit de Eifel en het middelpunt van de gelijknamige vakantieregio, liggen de plaatsjes Kerpen en Uxheim. Kerpen ligt in het hart van de Vulkaaneifel en is o.a. het uitgangspunt van het bekende GEO-pad door de vakantieregio Hillesheim en derhalve een geliefde omgeving voor geologen en amateurverzamelaars van fossielen. Kerpen wordt gedomineerd door haar burcht die boven het dorpje troont. Deze burcht dateert uit de 12e eeuw. Aan de voet van de burcht ligt de voormalige burchtkapel uit de 16e eeuw. Kerpen is een door de overheid erkend vakantieoord dat meermaals is onderscheiden voor dorpvernieuwingtrajecten. Bij Kerpen is een prima 18-hole golfcourt. Nog verder naar het noordoosten ligt het landelijke plaatsje Uxheim

Meer informatie op http://www.kerpen-eifel.de


Körperich
Erkend toeristencentrum met aantoonbare sporen van nederzettingen uit de steentijd en de Romeinse tijd. Körperich, in vroege documenten ‘Kirpurg’ genoemd, afgeleid van de plaatselijke kerk, hoorde in de Middeleeuwen en de vroege moderne tijd bij het graafschap Vianden. Bij de plaats horen de delen Nieders- en Obersgegen. Typisch voor de omgeving van Körperich, die vanwege de vruchtbare bodem ook ‘gouden grond’ wordt genoemd, zijn de pompeuze landheer- en adelverblijven, bv. Schlossgut Petry met de tapijtenkamer uit de tijd van Maria Theresia, Hofgut Merz en het voormalige waterslot Kewenig.

Meer informatie op http://www.koerperich.de
Kyllburg
Hoog gelegen Kneippkuurplaats in het romantische Kylldal. Een gezonde streek met mild klimaat en zuivere lucht. Een echt wandelgebied met 360 km bewegwijzerde routes. Zwembad met glijbaan. Actieve VVV. Bezienswaardig zijn de gotische bisdomkerk (1276) en de bergtoren (1239). Voor golfliefhebbers: Biersdorf met stuwmeer voor watersportliefhebbers, Bitburg met bierbrouwerij en Gerolstein, een historisch stadje met wildpark Kasselburg (demonstraties van afgerichte adelaars). Wie verder weg wil, kan naar de interessante steden Luxemburg en Trier. Ook de Moezelvallei is zeker een bezoek waard. Een heerlijk vakantiegebied voor jong en oud. In Kyllburg wordt toeristenbelasting geheven, in de omringende dorpen niet.

Meer informatie op http://www.kyllburg.nl


Lünebach
Lünebach is een kleine, groene plaats in het Prümtal met de bezienswaardige Eifelzoo. Kristalhelder stroomt de Prüm door Lünebach. De oudste oorkonde van de plaats, die toen ‘Lonenbach’, later ‘Luyngenbach’ heette, dateert uit het jaar 1352. De bekende, weldadige Eifellucht en de rustige bossen met hun rijke wildstand maken het de bezoekers mogelijk in deze idylle ‘bij te tanken’ en weer helemaal tot rust gekomen, terug te keren naar de grote stad. In de directe omgeving van Lünebach bevindt zich de enige dierentuin in de Islek: de Eifelzoo. Highlight is naast de grote roofkatten het voeren van het rood wild vanuit de eigen zootrein.

Meer informatie op http://www.luenebach.comManderscheid
Manderscheid is een kuuroord met ruim duizend inwoners en ligt aan het riviertje de Lieser. In Manderscheid zijn de Oberburg en de Niederburg te vinden uit het jaar 1173, deze beide burchten symboliseren de geschiedenis van het gebied, die beheerst werd door twee machtsblokken. De Oberburg hoorde bij het keurvorstendom Trier, de Niederburg en de meeste omliggende gemeenten hingen af van Luxemburg en was dus het meest oostelijke punt van de Zuidelijke Nederlanden. Door Manderscheid loopt het bekende Lieserpad, het wandelpad langs de Lieser met verre uitzichten, ravijnen, Maaren en bos. Tevens is in Manderscheid het Maar museum gevestigd.

Meer informatie op Manderscheid.nl


Monreal
Monreal komt van "Mons regalis", dus "Koningsberg" en is voor het eerst in 1229 vermeld. Graaf Philipp von Virneburg droeg toen het gebied rond Monreal over aan zijn broer Hermann. Hermann begon direct de grote burcht te bouwen om de plaats "Königsberg" met dikke muren te beschermen. Al in 1306 kreeg Monreal stadsrechten, pas in 1642 volgden de marktrechten. Monreal hoorde bij het Aartsbisdom Trier, de graven van Virneburg hadden echter een goede relatie met het Aartsbisdom Köln. Daarom waren conflicten tussen de graven van Monreal en Trier aan de orde van de dag. Het slot "Löwenstein" werd in 1632 door Zweedse en in 1689 door Franse troepen vernield. Na de 30-jarige oorlog ontstond in het dorp een belangrijke lakenindustrie geënt op de wol van de grote schaapskudden in de Eifel. In de tweede helft van de 19e eeuw werd deze industrie slachtoffer van de sterke internationale concurrentie, pas in de jaren dertig van de 20e eeuw herstelde Monreal zich.

Meer informatie op http://www.monreal-eifel.de


Monschau
Monschau is gelegen op een hoogte van ongeveer 420 meter in het district Aken. Zij ligt aan de rand van de Eifel aan de bovenloop van de Rur. De stad heeft bijna 13.000 inwoners. Op korte afstand liggen de plaatsen Simmerath, Schleiden, Hellenthal, Roetgen en het Belgische Eupen.
Monschau ligt in de smalle en diepe vallei van de Roer, op amper vier kilometer van de Belgische grens. Het is oorspronkelijk een Waalse plaats in het hertogdom Limburg. Rond de Dertigjarige Oorlog verduitste het stadje door de toevloed van protestantse Duitstalige vluchtelingen op zoek naar godsdienstvrijheid. Het stadje hoorde hierna bij het hertogdom Gulik. In de Franse tijd was Montjoie een kantonhoofdplaats in het Roerdepartement. Pas in 1918 veranderde het stadje onder keizerlijk bevel zijn naam officieel van Montjoie naar de Duitse uitspraak hiervan Monschau.

Meer informatie op http://www.monschau.de


Neuerburg
Neuerburg wordt liefdevol ook parel van de Zuid-Eifel genoemd en is markt- en inkoopplaats van het Neuerburger Land, dat zich uitstrekt tot in de Islek. Het luchtkuuroord Neuerburg is een historische plaats met een lange geschiedenis en moderne infrastructuur. De kleine stad mag zich net zozeer beroemen op prachtige bouwwerken als de talrijke winkels, die nauwelijks te wensen overlaten. Regelmatige markten en ook de ‘Muzikale Zomer’ met talrijke concerten verheugen zich bij inwoners en gasten over een grote populariteit. Een goed uitgebouwd wandelpadennet nodigt uit tot contact met de natuur en het niet ver gelegen zwembad ‘Aqua-Fun’ biedt ontspanning en plezier voor jong en oud.

Meer informatie op http://www.vg-neuerburg.dePrüm
Vanwege haar bosrijke omgeving met goed uitgebouwde wandelpaden draagt Prüm ook de bijnaam ‘Waldstadt’. Het erkende luchtkuuroord Prüm maakt deel uit van het Duits-Belgische natuurpark. De stad ligt in een bergstreek, tussen 430 en 590 m hoog. Het stadsbeeld wordt bepaald door de vroegere Benedictijnenabdij uit de 18e eeuw. In de omgeving liggen de 4 stadsdelen Dausfeld, Niederprüm, Steinmehlen en Weinsfeld. Sinds de stichting van de Rijksabdij Prüm in het jaar 721, maakt de stad steeds weer hoogte- en dieptepunten mee. Of het nu door een Noormannenoverval of Wereldoorlog was, Prüm moest steeds weer opnieuw worden opgebouwd en is intussen geworden tot een levendig stadje, waarin natuur, cultuur en moderne industrie elkaar de hand reiken.

Meer informatie op http://www.prum.info


Stadtkyll
Al in 1292 was Stadtkyll een echte stad met burcht en stadsmuren. Uit deze tijd stamt de Pfarrkirche, weliswaar herhaalde malen herbouwd maar toch nog steeds een bezienswaardigheid. Tegenwoordig is Stadtkyll het toeristisch centrum van het Oberen Kylltal. De infrastructuur is dan ook geheel op het toerisme aangepast. Zo vindt u hier een tennis- en squashcentrum, een zwemparadijs “Vulkamar” en meer dan 80 km bewegwijzerde wandelpaden in het prachtige landschap aan de rand van de Vulkaaneifel.

Meer informatie op http://www.stadtkyll.de


Steffeln
Steffeln werd in 1997 en 1998 het mooiste dorp in het district Daun bij de wedstrijd ‘Ons dorp moet mooier worden’. In de late 2e eeuw werd in het gebied van het huidige Steffeln een Romeinse boerderij, de villa rustica, direct onder de huidige Römerhof gebouwd. In het jaar 275 werd die echter al het slachtoffer van overvallen van Germanen. De volgende bewoners lieten tot in de 9e eeuw op zich wachten toen Frankische Boeren zich in Steffeln vestigden. De naam Steffeln of. ‘Stephilines’ valt voor het eerst in 943 n.Chr. In de Middeleeuwen hoorde Steffeln meer dan drie eeuwen bij Luxemburg, van 1795 tot 1814 waren de Steffelnaren zelfs Franse staatsburgers. Als deel van het ‘Vulkaneifel European Geo-park’ nodigt de vulkaantuin op de ‘Steffelnkopf’ uit tot een interessante en fascinerende uitstap naar de verschijnselen en geologische wortels van de Vulkaaneifel.

Meer informatie op http://www.steffeln.de


Waldhof
In de Eifel is er nauwelijks een oorspronkelijker en zuiverder dorpje aan te treffen dan Waldhof/Falkenstein. Het maakte tot 1794 deel uit van de zelfstandige heerlijkheid ‘Falkenstein’, die voor het eerst in een oorkonde uit het jaar 1173 als ‘Ludovicus de Fulcunstein’ werd genoemd. De inwoners voorzagen in vroegere tijden in hun levensonderhoud door diensten te leveren op de nabijgelegen burcht.

Meer informatie op http://www.vg-neuerburg.de


Grote steden net buiten de Eifel
Aken
Aken heeft een lange geschiedenis en is een gezellige stad met veel winkels en terrasjes en een beroemde Dom. De Dom van Aken is nog steeds het meest opmerkelijke gebouw van de stad en maakt deel uit van de palts van Karel de Grote. Het paleis in de palts werd vele malen verbouwd en vormt nu het stadhuis van Aken. De tombes van Karel de Grote en Otto III bevinden zich in deze kerk. Ook worden hier de relieken bewaard die Karel de Grote in 799 ter inwijding van zijn koninklijke kapel (paltskapel) vanuit Jeruzalem had laten overbrengen: de windselen van het Kind Jezus, het lendendoek van Jezus Christus, het kleed van de Maagd Maria en het doek waarin het hoofd van Johannes de Doper gewikkeld zou zijn geweest.

Meer informatie op
Wikipedia Aken


Koblenz
Koblenz is een stadsdistrict (kreisfreie Stadt) in Duitsland, gelegen aan de monding van de Moezel in de Rijn en behorend tot Rijnland-Palts. Met 105.888 inwoners is het de op drie na grootste stad van deze deelstaat, waarvan het tussen 1947 en 1950 kort hoofdstad was. Op het punt waar Rijn en Moezel samenkomen bevindt zich het Deutsches Eck met een groot monument dat ter ere van keizer Wilhelm I werd opgericht en waar sinds 1993 een replica van zijn in 1945 verwoeste ruiterstandbeeld staat. Van de vele bruggen in Koblenz dateert de oudste, de Balduinbrug over de Moezel, uit de 14e eeuw.

Meer informatie op Wikipedia Koblenz


Trier
Trier is de oudste stad van Duitsland, ligt op de rechteroever van de Moezel en heeft circa 100.000 inwoners. De opdracht tot de bouw van de stad werd gegeven door de Romeinse keizer Augustus in 16 v.Chr.. Trier is een centrum van wijnhandel en heeft een belangrijke functie als winkelcentrum voor een grote regio. Trier is ook bekend als geboorteplaats van Karl Marx. Zijn geboortehuis is thans ingericht als museum: het Karl Marx-huis. Een andere toeristische hotspot in Trier is de Porta Nigra. Porta Nigra is een poort in de Romeinse stadsmuur van Trier. De Porta Nigra is gemaakt van zandsteen dat in de loop van de eeuwen, onder invloed van het weer verkleurd is. Vandaar de naam : Porta ( poort ) Nigra ( zwart )

Meer informatie op Wikipedia Trier

©2008 Eifelweb.nl - All rights reserved
 
 
 
 
 
 Nieuwsbrief Eifel
Geef je hieronder op om eens per kwartaal per email nieuws, wandelingen, fietsroutes en aanbiedingen uit de Eifel te ontvangen.

Uw naam:
E-mail: