Prüm- & Enzdal-fietsroute: Sportieve uitdaging van formaat
De sportieve fietstocht langs de Enzdal fietsroute verloopt van Waxweiler over Arzfeld en Neuerburg tot Bettingen. Eerst bereikt men vanuit het startpunt na een stevige klimpartij de hoogvlakte van de Wilde Islek. Beneden in het dal vertelt het aan de Islek liggende plaatsje Arzfeld over de tijd van de knuppeloorlog. Hier vandaan is het de moeite waard om op verkenning te gaan in het „dal van de vlinders“ in het natuurreservaat Irsental. Op veilige afstand van het wegverkeer verloopt nu de voormalige spoorlijn Pronsfeld-Neuerburg door ongerepte natuur en twee tunnels tot achter Neuerburg met haar historische binnenstad. In het verdere verloop van de fietsroute langs de Enz ondergaat het landschap bij Sinspelt een plotselinge verandering: Hier begint het zogeheten Bitburger Gutland. Met uitgestrekte weilanden, vruchtbare velden en kleurige boomgaarden begeleidt het de fietsers van Mettendorf via Enzen tot Bettingen waar de Enzop de Prümdalroute aansluit.

De sportief pretentieuze Prümdal fietsroute, waar men talrijke lange beklimmingen tegenkomt, leidt langs de Prüm van Minden naar de abdijstad Prüm met het graf van keizer Lothar I in de basiliek van Sint Salvator. Wie wil, kan daar vandaan nog verder fietsen naar Gerolstein en vervolgens door het dal van de Kyll.

Luttele „opwarmkilometers“ na de start staat de fietser in het dal van de Prüm bij Holsthum een eenmalige aanblik te wachten: Nauwelijks te overzien zijn gedurende de oogsttijd de metershoge, donkergroene hopplanten. Graag geven de hopboeren hier inzichten in hun arbeidswereld. Een flink stuk verder is het de moeite waard om bij Biersdorf even uit te rusten langs de oeverpromenade van het Bitburger stuwmeer. Even later geeft slot Hamm, de grootste van de nog bewoonde burchten in de Eifel, een inzicht in de verdedigingswerken van de late middeleeuwen. Via Waxweiler en Pronsfeld komt men tenslotte in de abdijstad Prüm terecht.

Nims- & Sauerdal-fietspad: Grenzeloos fietsplezier voor vrijetijdfietsers en gezinnen Echt fietsplezier belooft het Nimsdal-fietspad van de Eifeler biermetropool Bitburg tot de Duits- Luxemburgse grens bij Minden. Gezoomd wordt het fietspad door acht beeldhouwwerken van Eifelzandsteen, die fietsen en kunstgenot elegant verbinden.

Met weinig helling verloopt het fietspad over het voormalige spoortracé tussen Bitburg-Masholder en de Luxemburgse grens. Het station Bitburg- Erdorf is gemakkelijk met de trein te bereiken. Ter inleiding nodigt de stad Bitburg met de wereldwijd bekende Bitburger brouwerij tot een klein ommetje uit. Vervolgens verloopt het fietspad door het Bitburger Gutland en langs slot Niederweis, de zetel van de Vereniging Natuurparken Zuid-Eifel. Verderop worden de fietsers door het Duivelsravijn (Teufelsschlucht) met het natuurverkenningsstation en de watervallen van Irrel in het centrum van het grillige Ferschweiler Plateau opnieuw tot een ommetje uitgenodigd. Het einde van dit fietspad sluit bij Minden aan de Duits-Luxemburgse grens aan op het Prüm- en Sauerdal-fietspad. Het gedeelte van het Sauerdal-fietspad vanaf Minden in de richting van Trier loopt door een romantisch wijnberglandschap.

WasserbilligVanuit het startpunt gaat het naar het Luxemburgse Rosport. In de omgeving van dit plaatsje vindt men minerale bronnen, een stuwmeer en de kluizenaarskapel Ginsterklause met haar Mariastandbeeld uit de 14e eeuw. Toegangspoorten tot het Kleine Luxemburgse Zwitserland zijn op de verdere route de beide plaatsjes Moersdorf en Born. Daartussen, bij Metzdorf, wijst de indrukwekkende 66 meter lange houten fiets- en voetgangersbrug de weg naar de Duitse kant van het Sauerdal om na luttele kilometers in het kleine, romantische wijndorpje Langsur terecht te komen. Aan het einde van de route, het eigenlijke begin van het lange Sauerdal-fietspad, is men op het laagste punt van Luxemburg aangekomen, de zogenaamde „Auf dem Spatz“ in Wasserbillig. Van hieruit kan men over het Moezel-fietspad verder in de richting van Trier rijden.