Etappe 1: „Vulkanen, ijzer en belevenispaden“
Dahlem - Kronenburger SeeVan het Kronenburger meer of Dahlem leidt deze etappe naar de mineraalwaterstad Gerolstein. Luttele kilometers verder bestaat er gelegenheid om het ijzermuseum in Jünkerath te bezoeken dat de bewogen geschiedenis van de ijzerindustrie in de Eifel natekent. Even later heeft men in Birgel de gelegenheid om in de historische watermolen de oude molentechniek te bewonderen. In [[Hillesheim] is het de moeite waard om een langere tussenstop in te lassen want het centrum van het stadje is bijzonder fraai gerestaureerd. Bezienswaardig zijn de begaanbare stadsmuur, het oude marktplein en de negen bronfonteinen. Van verre zichtbaar cirkelen kort voor Gerolstein bij vrijvluchtdemonstratie in het adelaar- en wolfspark Kasselburg steenadelaars of valken over de burchtruïne. Tenslotte duikt het Gerolsteiner Dolomietmassief op, resten van een voormalig koraalrif. Zij kondigen het einde van deze etappe aan.

Etappe 2: „Borrelende bronnen en geheimzinnige sagen“
Als inleiding tot deze sportievere etappe, die van Gerolstein tot Bitburg-Erdorf loopt, kan men eerst een verfrissende slok bronwater uit de Helenenquelle nemen. Bij [Birresborn] duikt het eerste hoogtepunt van het traject op: het beleveniscircuit rondom Kopp leidt naar de 200 jaar oude dennen „Adam en Eva“ en de ijs- en maalsteengrotten. Men vertelt dat de grotten vroeger als „natuurlijke koelkasten“ dienden omdat daar soms tot in het voorjaar een ijzige koude heerste. Terug op het fietspad gaat de tocht verder naar de Bertradaburcht in het Eifel-dorpje Mürlenbach. Volgens de overlevering zou de oergrootmoeder van Karel de Grote deze burcht hebben gesticht, hijzelf zou daar geboren zijn. In de tuin van het klooster Sint Thomas begint het natuurbelevenispad dat niet alleen voor gezinnen leerzaam is. Een paar kilometer verder wacht de kapittelkerk in het middeleeuwse Kyllburg op bezoekers. Een klein ommetje leidt naar Malberg waar het indrukwekkende slot hoog boven de Kyll, waar ridder Kuno zou hebben huisgehouden, te zien is. Na het overwinnen van de hoogte bij Kyllburg kan men in een schuilhut bij de „Wilsecker Linde“ een poosje uitrusten. Een lust voor het oog, de kleinste stad van Rijnland-Palts, ligt beneden in het dal. In Bitburg-Erdorf is men aan het einde van deze etappe aangekomen. De moeite waard is hier een bezoek aan het 5 km verwijderde Bitburg waar talrijke restaurants en recreatieve mogelijkheden aangeboden worden.

Etappe 3: „Door het Bitburger Gutland naar de Romeinenstad“
Door het landschap van het Bitburger Gutland verloopt deze etappe van Bitburg-Erdorf naar de pulserende Romeinenstad Trier. Tussen Erdorf en Speicher kunnen groot en klein in Gondorf een bezoek brengen aan het Eifelpark met z'n berenkloof en zomersleebaan. In het verdere verloop heeft de overvloedige oevervegetatie van het riviertje Kyll van Auw tot de Moezel het karakter van een waterrijk landschap. Kort voor de poorten van de Romeinenstad Trier groet achter Kordel de laatste van de trotse Eifel-burchten, de burcht Ramstein. Rondom zijn er in de bossen van het onderste Kylldal nog een aantal curiositeiten te bewonderen: de grot, waarin gravin Genoveva zich schuil hield omdat haar echtgenoot haar ten onrechte ter dood veroordeeld had. Of de Romeinse steengroeve waaruit de vierkante stenen van de Porta Nigra afkomstig zijn. In Trier-Ehrang sluit het Kylldal-fietspad aan op het Moezel-fietspad en via Pfalzel komt men tenslotte in Trier terecht.