Home | Eifel | Vulkaaneifel | Recreatie | Accommodatie | Vakantiehuizen Eifel | Nieuwsbrief | Links | Contact
 

 
 

Recreatie in de Eifel

In de Eifel vindt u het gehele jaar vele mogelijkheden voor een onbezorgde actieve- of passieve vakantie.

De Eifel ligt op 1 uur van de Nederlandse grens en heeft vele kilometers wandel-,en fietspaden. Deze paden zijn het ideale uitgangspunt om wandel-,fiets-, gps- of survival tochten door de vele bossen, beekjes, heuvels en langs vulkaankraters te maken. Ook zit de Eifel boordevol cultuur zoals schitterende burchten, musea en historische steden zoals Trier. (2000 jaar oud!)

Maak hieronder een keuze uit de mogelijkheden:

Wandelen
Fietsen
Burchten
Musea & oude steden
BezienswaardighedenWandelen in de Eifel
De Eifel kent een uitgebreid netwerk van wandelpaden, bestaande uit Hauptwanderwege (lange-afstandwandelpaden), regionale en lokale wandelpaden. Er zijn dertien Hauptwanderwege, een deel van noord naar zuid en de rest van west naar oost. Deze variëren in lengte van pakweg 70 tot 200 km. Daarnaast zijn er enkele Regionalwege. Hierbij gaat het eveneens om meerdaagse wandelroutes.


Wandelen in de Eifel is voor de beginnende wandelaar goed te doen. Er dienen wel wat hoogteverschillen overwonnen te worden, maar lang zijn deze beklimmingen en afdalingen niet. De paden zijn over het algemeen prima, met hier en daar en wat ruiger stukje. Normale wandelschoenen zijn dan ook voldoende.

Wandelgidsen Eifel
- Wat en hoe Duitse Eifel, te bestellen via watenhoe.nl
- Wandern, Eifel Sudlicher Teil (Duits), te bestellen via dumontreise.de
- Wanderfuhrer Eifel (Duits), te bestellen via kompass.at
- GPS routes (Duits), te krijgen via eifel-gps.de
- Wandelkaarten per regio binnen de Eifel, te bestellen via eifelverein.de
- Wandelmagazine Eifel/ Ardennen jaarlijkse editie (Nederlands), gratis te verkijgen bij de plaatselijke VVV


Voor meer wandelingen in de Eifel kijkt u op Wandeleneifel.nl


Fietsen in de Eifel
Het gehele middengebergte tussen Moezel en Rijn, Trier en Aken is fietsvriendelijk en voor toertochten geschikt. De routes gaan langs rivieren, hoogvlakten, bergen, heuvels, bossen, meren en voormalige spoorlijnen.

Fietsroutes Eifel
Het Kylldal-fietspad (Klik hier voor de gehele fietsroute)
In overlangse richting door de Eifel verloopt het Kylldal-fietspad van Dahlem naar de oudste stad van Duitsland, Trier. Het vervoer van de fietsen terug naar het startpunt is probleemloos mogelijk: De spoorlijn Keulen-Trier verloopt langs het traject. Langs de Kyll slingert het fietspad door verschillende landschappen van de Eifel: Door de door oerkrachten gevormde Vulkaaneifel, rijk aan getuigenissen van het borrelende verleden. En door het glooiende, door weilanden en grillige rotsformaties gevormde landschap van het Bitburger Gutland. De nieuwe verbinding tussen Ahr en Kyll in Hillesheim is vanaf komend jaar meer dan alleen maar een insidertip. Het onlangs bewegwijzerde Kalkeifel-fietspad voert door de coulissen van de bekende Eifel-detectives naar het Kylldal-fietspad.

Nims- en Sauer-, Prüm- en Enzdal-fietspad (Klik hier voor de gehele fietsroute)
Grenzeloos fietsplezier in de zuidelijke Eifel beleeft men op de vier toertochten langs de rivieren Nims, Sauer, Prüm en Enz in het Duits-Luxemburgse natuurpark. Interessante natuurlandschappen en unieke cultuurgoederen zijn bij deze vier toertochten gegarandeerd. Fietsers die meer van sportieve en pretentieuze routes houden, kunnen zich op de twee toertochten langs Prüm en Enz uitleven. Wie liever met het gezin onderweg is en alleen maar gezellig wil fietsen, doet er goed aan om de fietspaden door de dalen van Nims en Sauer te nemen. Volkomen duidelijk is: in de Zuid-Eifel komt elke fietser aan z'n trekken.

Maaren-Moezel-fietspad (Klik hier voor de gehele fietsroute)
Daar waar vroeger stoomlocomotieven snoven, fietst ment nu door het unieke vulkaanlandschap van de Eifel tot in het Moezeldal.
Over viaducten en ontelbare bruggen, door koele tunnels en diepe Eifelbossen, langs diepblauwe maren en gedoofde vulkanen voert de tocht door een indrukwekkend wijnbouwlandschap. En dat alles zonder al te grote inspanningen, want het vroegere spoortracé kent nauwelijks hellingen. Daarom is het Maaren-Moezel-fietspad in beide richtingen bijzonder geschikt voor vrijetijdfietsers en gezinnen met kinderen. Mochten de benen toch eens voortijdig moe worden, brengt één van de fietsbussen de wielrijders van Bernkastel-Kues of van Wittlich HBF (stadswijk Wengerohr) naar Daun terug.
Het is raadzaam om de terugreis online onder www.regioradler.de te boeken. Wie nog meer over land en mensen te weten wil komen, gunt zich een uitstapje naar één van de acht fietsbeleveniscircuits. Ook vrienden van de regionale keuken komen aan hun trekken: Talrijke horecabedrijven langs het traject zijn lid van het routenteam Maaren-Moezelfietspad, een belangengemeenschap van fietsvriendelijke logies- en gastronomiebedrijven.

Ahrdal-fietspad, Vulkaan-fietsroute Eifel en Moezel-fietspad (Klik hier voor de gehele fietsroute)
Sporten en genieten zijn op het Ahrdalfietspad en Vulkaan-fietsroute-Eifel geen tegenstrijdigheid. Over de hoogten van de Eifel verbinden deze de twee dalen van Rijn en Moezel.
Het Ahrdal, een diep ingesneden zijdal van de Rijn, hoort bij de meest traditionele Duitse wijngebieden. Aan de voet van indrukwekkende wijngebieden fietst u hier gezellig door eerbiedwekkende steden zoals Bad Neuenahr-Ahrweiler. Net vóór het hoogste punt van de route bij de wereldberoemde Nürburgring gaat in Dümpelfeld het Ahrdal-fietspad over in de Vulkaan-fietsroute-Eifel. Door een continue wisseling van stijgingen en afdalingen leidt het door een landschap met bergtoppen uit Eifel-basalt, een mals groen weidelandschap, eindeloze bossen en heuvels. De weg gaat langs plaatsen van keltische oorsprong zoals Kelberg, langs het Ulmener Maar of door het Staatsbad Bad Bertrich. In het Moezeldal gaat aan weerskanten van de rivier alles spelen rondom de wijn en het genieten voor lichaam een geest kent hier geen grenzen.

Fietsgidsen Eifel
- Fietsmagazine Eifel jaarlijkse editie (Nederlands), gratis te verkijgen bij de plaatselijke VVV
- Fietsen door Eifel en Moezel te bestellen via terralannoo.nl

Fietsarrangementen
Er zijn binnen de Eifel enkele bedrijven die fietsarrangementen aanbieden, kijk bijvoorbeeld op eifelbike.de


Voor meer fietsroutes in de Eifel kijkt u op Fietseneifel.nl

Musea en oude steden in de Eifel
Musea in de Eifel
In de Eifel zijn verschillende musea te vinden:

Het Maarmuseam in Manderscheid
Het Vulkaanmuseum in Daun.
Mausefallen Museum in Neroth
Heimatmuseum "Leick´s Haus" in Fließem
Apotheken museum in Bad Münstereifel
Museum Nurburgring
Naturkunde Museum Gerolstein
Museum Roemervilla in Bad Neuenahr-Ahrweiler
Kreismuseum Bitburg-Prüm
Bitburger Brauerei
Eifeler Bauernhaus-Museum in Adenau
Papiermuseum Düren
Glasbläserei Gier in Heimbach
Geologisch-Mineralogische Sammlung in Hillesheim
Schulmuseum in Immerath
Ludwig Museum in Koblenz
Landesmuseum Koblenz
Mutter-Beethoven-Haus in Koblenz--Ehrenbreitstein
Heimatmuseum Manderscheid in Manderscheid
Puppenmuseum im "Alten Rathaus" in Bad Breisig
Museum Prüm in Prüm
Brunnen- und Skulpturenpark in Prüm
Heimweberei-Museum in Schalkenmehren
Weinmuseum Schlagkamp-Desoye in Senheim
Imkerei Mehler in Wallenborn
Römerbad in Zülpich
Eifel Destillerie P. J. Schütz in Lantershofen-Ahrweiler
Biermuseum in St. Vith
Eifelmuseum Blankenheim
Kleines Spielzeugmuseum in Bad Münstereifel
Monschauer Glashütte und Monschauer Handwerkermarkt
Eifeler Photographica & Film Museum in Monschau
Städtisches Museum Simeonstift Trier
Rheinisches Landesmuseum Trier
Museum Karl-Marx-Haus in Trier
Spielzeugmuseum Trier
Eifelmuseum Mayen
Historische Wassermühle in Birgel
Georg-Meistermann-Museum in Wittlich
Weinbaumuseum AhrWeinForum in Bad Neuenahr-AhrweilerOude steden in de Eifel


Aken
Aken heeft een lange geschiedenis en is een gezellige stad met veel winkels en terrasjes en een beroemde Dom. De Dom van Aken is nog steeds het meest opmerkelijke gebouw van de stad en maakt deel uit van de palts van Karel de Grote. Het paleis in de palts werd vele malen verbouwd en vormt nu het stadhuis van Aken. De tombes van Karel de Grote en Otto III bevinden zich in deze kerk. Ook worden hier de relieken bewaard die Karel de Grote in 799 ter inwijding van zijn koninklijke kapel (paltskapel) vanuit Jeruzalem had laten overbrengen: de windselen van het Kind Jezus, het lendendoek van Jezus Christus, het kleed van de Maagd Maria en het doek waarin het hoofd van Johannes de Doper gewikkeld zou zijn geweest.

Meer informatie op Wikipedia Aken


Koblenz
Koblenz is een stadsdistrict (kreisfreie Stadt) in Duitsland, gelegen aan de monding van de Moezel in de Rijn en behorend tot Rijnland-Palts. Met 105.888 inwoners is het de op drie na grootste stad van deze deelstaat, waarvan het tussen 1947 en 1950 kort hoofdstad was. Op het punt waar Rijn en Moezel samenkomen bevindt zich het Deutsches Eck met een groot monument dat ter ere van keizer Wilhelm I werd opgericht en waar sinds 1993 een replica van zijn in 1945 verwoeste ruiterstandbeeld staat. Van de vele bruggen in Koblenz dateert de oudste, de Balduinbrug over de Moezel, uit de 14e eeuw.

Meer informatie op Wikipedia Koblenz


Trier
Trier is de oudste stad van Duitsland, ligt op de rechteroever van de Moezel en heeft circa 100.000 inwoners. De opdracht tot de bouw van de stad werd gegeven door de Romeinse keizer Augustus in 16 v.Chr.. Trier is een centrum van wijnhandel en heeft een belangrijke functie als winkelcentrum voor een grote regio. Trier is ook bekend als geboorteplaats van Karl Marx. Zijn geboortehuis is thans ingericht als museum: het Karl Marx-huis. Een andere toeristische hotspot in Trier is de Porta Nigra. Porta Nigra is een poort in de Romeinse stadsmuur van Trier. De Porta Nigra is gemaakt van zandsteen dat in de loop van de eeuwen, onder invloed van het weer verkleurd is. Vandaar de naam : Porta ( poort ) Nigra ( zwart )

Meer informatie op Wikipedia TrierBezienswaardigheden in de Eifel
Wildparken
Eifelpark Gondorf
Wild & Erlebnispark Daun
Eifel-Zoo Lünebach
Hochwildpark Rheinland

Wildpark Schmidt in Schmidt
Adler- und Wolfspark Kasselburg
Wildgehege Hellenthal
Aachener Tierpark
Schwarzwildpark
Brückenkopfpark in Jülich


Andere recreatieve mogelijkheden
- Fantasialand
- Manderscheid Burgfeesten
- Mountainbiken
- Quads huren
- Golfen
- Zwembaden
- Sauna
- Casino


Burchten in de Eifel
Burchten, sloten en abdijen hebben het landschap van de Eifel sterk beînvloed. De Eifel is inderdaad één van de Duitse streken met de meesten burchten: de vroegere ca. 140 burchten in de Eifel zijn hiervoor een bewijs.
Sommige zijn nog in perfecte staat zoals de Burchten van Cochem of Eltz, van andere zijn er alleen ruines over. De meesten werden vernietigd door de troepen van Lodewijk XIV tijdens de successieoorlogen van Pfalz (1688 - 1693). Verdere verwoesting van burchten, sloten en abdijen brachten de troepen van de Franse Revolutie

Het is te danken aan staats- en privéinitiatief dat er nu opnieuw voorbeeldig gerestaureerde burchten en sloten in de Eifel bestaan. Veel van deze burchten zijn vrij te bezoeken, andere niet wegens privebezit. Hieronder vindt u meer informatie, web sites, openingstijden en prijzen van de betreffende burcht of kasteel.


DE OBERBURG VAN MANDERSCHEID
De Bezoekers van de Oberburg van Manderscheid zijn het erover eens: de voettocht loont de moeite, want het komt maar zelden voor dat je je zo diep in het leven van voor 1000 jaar kunt inleven. Weliswaar is daar een beetje fantasie voor nodig, maar het wordt al makkelijker als je eerst een rondleiding door de Niederburg met een gids hebt meegemaakt. Vanuit de burchttoren heb je een schitterend uitzicht over het bochtige Lieserdal. Er zijn verschillende wegen die naar de Manderscheider Oberburg leiden.

Vanuit Manderscheid kronkelt een pad aan het keizertempeltje voorbij en verder tot boven aan de burcht. Vanaf de Niederburg kun je over de toernooiweide naar de Oberburg. Ten noordoosten van de burcht staat het voormalig klooster Buchholz. Ook is het mogelijk te genieten van een drankje en hapje of een hotelkamer met uitzicht op de Oberburg, namelijk vanaf hotel/ restaurant Haus Burgblick

De Oberburg was reeds voor 1000 jaar een trots bewijs van macht en aanzien voor zijn eigenaars. Hij wordt voor het eerst vermeld in een oorkonde van 973. De Niederburg is ongeveer 150 jaar later opgericht. De Oberburg was de burcht van het gebied van de Trierse aartsbisschoppen, terwijl de Niederburg de woonplaats van de Heren van Manderscheid was. (die de graven van Luxemburg vertegenwoordigden) De Oberburg was bewoonbaar tot in 1658, maar na de verwoesting door de Fransen in 1673 werd bij nooit meer opgebouwd. Al zijn er nog slechts delen van de verdedigingsmuren en van de toren bewaard gebleven, een bezoek aan de Oberburg is niettemin de moeite waard, want de bijzondere sfeer van deze plek mist zijn uitwerking nooit. Sinds 1921 is de Oberburg in het bezit van de stad Manderscheid.

Bezoek: Bezichtiging staat te allen tijden vrij

Eten en drinken: Talrijke cafe's en restaurants in Manderscheid

Web site: http://www.manderscheid.de


DE NIEDERBURG VAN MANDERSCHEID
De geschiedenis van de Niederburg begint in het jaar 1201. De voormalige pracht uit de tiid van de leenmannen en latere graven van het huis Luxemburg is nog duidelijk aan de imposante ruine te merken. Indien de stenen konden spreken zouden ze vertellen van oppermacht, grootheid, oprichting van een sterke heersschappij, van strijd en oorlog, glorieue overwinningen en vernederende nederlagen, en ten slotte van het uiteindelijke verval van de heersende strukturen.

We weten maar weinig over de toenmalige levensomstandigheden, toch kunnen we er zeker van zijn dat de mensen uit die tijd konden vieren en feesten, en de zonzijde van het leven koesterden. Dit bonte leven van vroeger wordt geregeld in en om de Niederburg weer opgeroepen. Liefhebbers van de geschiedenis, wandelaars en gezinnen wordt hier een onvergetelijk excursiedoel geboden: ontspanning en de charme van een kijk in het verleden.

Eten en drinken: Veel gelegenheden in de stad Manderscheid.

Extra informatie: Historisch burchtfeest het laatste weekeinde van augustus. Dan wordt het verleden weer in het leven geroepen door de kunst van goochelaars, jongleurs,ambachtslui, marktlieden. Alle zintuigen worden gevierd op de burcht en op de toernooiwei: een overvloed aan geuren, kleuren , smaken en klanken. Het hoogtepunt van de festiviteiten is het gevecht van de ridders. Met zwaard en speer vechten ze , of met pijl en boog en zitten nog hoog te paard bij valavond in het licht van de fakkels. De Niederburg biedt evenwel ook nog op andere weekeinden animatie dank zij historische groepen en muzikanten. In de bovenste grote zaal zijn er huwelijken en er komen ook dichters uit hun werk voorlezen. Verder is er een aantrekkelijke burchtwinkel

Web site: http://www.manderscheid.nl


DE BURCHT KRONENBURG
Kronenburg dankt zijn ontstaan aan het feit dat vanuit dit strategische punt het hele Obere Kylltal kon worden beheerst.
Wat er nog over is van het vroegere Kronenburg ligt op de grens tussen Nordrhein-Westfalen en Rheinland- Pfalz, op een hoogte boven de Kyll. De burcht wordt voor het eerst vermeld in een oorkonde van 1277. Aan de voet had zich een grillig dorpje ontwikkeld, dat nog steeds in verregaande oorspronkelijke vorm te zien is. Een trap leidt naar de ruine van de vroegere burcht. Boven kan men genieten van een uitzicht over het meer van Kronenburg en het weidse Kylldal.

Het is de moeite waard een bezoek te brengen aan het stadje Kronenburg, dat in 1989 officieeel als rustoord en als geschiedkundig interessant burchtstadje werd erkend. De ruine, evenals de gebouwen zijn overingens allemaal beschermde gebouwen.

Eten en drinken: Cafe's en restaurants zijn er in de historische stadskern en ook in het stadsdeel Kronenburgerhutte

Web site: http://www.kronenburg-eifel.de


DE ABDIJ VAN PRUM
Prum was een tot de Boven-Rijnse Kreits behorend abdij-vorstendom binnen het Heilige Roomse Rijk. DE ABDIJ VAN PRuM werd in 721 opgericht door Bertrada de Oude, de schoonmoeder van Pepijn de Korte maar pas in 752 door koning Pepijn en zijn echtgenote Bertha met de Grote Voeten (moeder van Karel de Grote) daadwerkelijk gesticht.

De abdijkerk - Sint-Salvatorkerk in Prum had een uitgestrekt bezit, dat tot in Bretagne, de Taunus en de Nederlanden reikte. De abdij beschikte over een aantal voogdijen en kloosters in andere plaatsen, om het goederenbeheer te organiseren. Het in 893 (onder abt Regino van Prum) ontstane leger van Prum krijgt de eerste schriftelijke vermelding, rond de 9e en 10e eeuw.

In de abdij hebben verschillende beroemdheden geleefd, zoals de adviseur van Lodewijk de Vrome Markward van Prum, de heiligen Ado van Vienne, Ansbald van Prum en Hungerus Frisius. In Prum brachten ook de dichter Wandelbert en de geleerde Regino een deel van hun leven door. De abdij was voor verschillende Karolingen: Karel de Kale werd er als kind enige tijd naartoe verbannen, evenals Pepijn met de Bochel, die er zijn levensavond verbracht. Keizer Lotharius I nam er enige tijd zijn toevlucht en liet zich er zes dagen voor zijn dood in september 855 inkleden.

Web site: http://www.basilika-pruem.de


DE KASSELBURG
Deze burcht met zijn acht verdiepingen en 34 meter hoge toren steekt als een wolkenkrabber uit boven de omringende bossen.

De heren van Blankenheim bouwden hem als een trots bewijs van hun macht rond 1350. Als woon- en vestingstoren is hij uniek in de Duitse burchtbouwkunst. De steile leiendaken, die thans niet meer bestaan, gaven de toren oorspronkelijk een nog imposanter uitzicht. Ondanks de smalle trap kon men in deze toren toch comfortabel wonen, naar middeleeuwse normen althans. De burchtheren bezaten bovendien nog een hoofdgebouw aan de andere kant van de burcht, namelijk een drie verdiepingen hoog woongebouw met kapel.

Het oudste deel van de burcht dat nog bewaard is gebleven is het vierkantige donjon van omstreeks 1200. Om de Kasselburg ligt het adelaars- en wolvenpark; de roofvogels huizen in de vroegere dienstgebouwen.

Extra informatie: De Kasselburg staat in het adelaars en wolvenpark dat zich over 20 ha rondom het burchtcomplex uitstrekt. De dubbele toren kan worden beklommen: boven geniet men een uitzonderlijk uitzicht over het hele complex, het dal van de Kyll en de toppen van de Eifel. Ook worden de vogels getraind en kan men de adelaars, valken, milanen, en gieren zien vliegen. Van op de tribune op de wal kan men 20 wolven observeren.

Web site: http://www.adler-wolfspark.de


DE BURCHT DASBURG
De burcht was oorspronkelijk in het bezit van de Benedictijnenabdij Prum. In de loop der tijd werden de heren van Dasburg eigenaar. Keizer Napoleon schonk de burcht aan zijn maarschalk Oudinot die de burcht in 1813 aan de bewoners van Dasburg voor afbraak verkocht. Van de middeleeuwse burcht zijn nog behouden: de fundamenten van de binnenste verdedigingsmuur, delen van de buitenste verdedigingsmuur met twee halfhoge torens, de noordelijke zijde van de 20 m hoge verdedigingstoren en resten van de toegangspoort.

Web site: http://www.dasburg.de


DE RUINE VAN DE BURCHT SCHONECKEN
Van de imposante burcht op de brede bergrug zijn slechts de verdedigingsmuren en enkele grote torens over. Het hoofdgebouw heeft tussen de twee hoge torens aan de westkant gestaan. Aan de voet van de burcht beheerst het grote gebouw van de voormalige keurvorstelijke wijnkelder van 1718 het landschap.

Eten en drinken: Hotel Burgfrieden, Hotel Sch?necker Hof, Gasthaus Alt Wetteldorf

Extra informatie: Festiviteiten in de burchtkapel en toneelopvoeringen

Web site: http://www.schoenecken.de


Bertrada Burg
De Bertrada-burg is genoemd naar Bertrada van Pr?m. De overgrootmoeder van Karel de Grote. Volgens de verhalen bewoonde ze dit kasteel. In het jaar 721 was zij stichteres van de abdij van Prum, welke op 20 kilometer van dit kasteel ligt. Zij bewoonde het kasteel met haar zoon Charibert (Heribert) van Laon. Samen met een Gisele zou hij Karels moeder, Bertrada van Laon verwekken.

Deze burcht is een van de oudste in de Eifel en ligt op een heuvel in M?rlenbach aan het riviertje de Kyll.

Web site: http://www.muerlenbach.de


Slothotel Kurfurstliches Amtshaus
Het voormalig jachtslot, dat tot het prinsbisdom Trier behoorde, staat op het steile basaltgesteente van een uitgedoofde vulkaan midden in de stad Daun, op de resten van de oude burcht.

Na de verwoesting van de burcht tijdens de successieoorlog van de Palts werd het slot in 1712 door de keurvorst van Trier en kertog van Lotharingen, Karel-Jozef. Het grondplan van het slot is in de loop van de tijd weinig veranderd. Sinds 1981 is het complex prive bezit en is nu het slothotel Kurfurstliches Amtshaus

Eten en drinken: Vele restaurants in Daun

Web site: http://www.daun.nl


Burg Neuerburg
De Burg Neuerburg troont boven het mooie kuurplaatsje Neuerburg en is het grootste complex dat bewaard is gebleven in Kreis Bitburg-Prum. Het complex bestaat uit hoofdgebouw, de zogenoemde Kleine Burcht, het vroegere leenhuis, de parochiekerk, de klokkentoren en het bolwerk. De machtige bouw op de bergtop van de stad werd in de 12de eeuw in het jaar 1132 voor het eerst genoemd. In 1692 werd de burcht door de Franse troepen grotendeels vernietigd, en later weer opgebouwd. In 1930 nam de "Katholischer Bund Neudeutschland" het complex over.

Web site: http://www.vg-neuerburg.de


DE BURCHT RITTERSDORF
De waterburcht Rittersdorf behoorde tot het leen van de graven van Luxemburg en wordt als zodanig voor het eerst in een oorkonde van 1263 vermeld. Het ligt aan de Nims en was bestemd om de weg van Bitburg naar Pr?m te beveiligen. Het complex werd in 1290 door Koning Rudolf van Habsburg erkend. De ronde toren van 1290 is het oudste deel van de burcht. Vier van de zeven verdiepingen werden als woonvertrekken ingericht, met zithoeken haarden en toilet. De trappen zijn in de muren gebouwd. Tegenover de toren staat het ondere hoofdgebouw, dat in de 15e eeuw werd opgericht, en waarvan de beneden verdieping een middenzuil met kruisgewelf vertoont. De gevel van het jongere hoofdgebouw van rond 1575 vertonen rijke renaissance versieringen.

In 1978 was de burcht bouwvallig maar hij werd toen door de gemeente vereniging Bitburg-Land opgekocht, en na een bouwtijd van ongeveer negen jaar had hij zijn vroeger aangezicht teruggevonden. De volledige restauratie en vernieuwing van het complex werd pas in 2000 voltooid.

Eten en drinken: De beneden verdieping van de renaissancebouw is aan Dorint hotel verhuurd. Er wordt verzorgd eten aangeboden maar ook riddermaaltijden met animatie (eten, drinken en gezelligheid zoals vroeger)

Extra informatie: Bruidparen kunnen in dit historisch kader hun ja-woord uitwisselen, en wel in de zaal die daarvoor werd ingericht in 1996. Op de tweede verdieping van de renaissancebouw bevindt zich een museum. Daar zijn 60 ovenplaten uit een prive verzameling te zien, evenals een galerij met werk van kunstenaars uit de streek en oude meubels en machines

Web site: http://www.burg-rittersdorf.de


Slot Malberg
De kern van het huidige complex is een middeleeuws hoofdgebouw, die later door een woontoren zijn typisch karakter kreeg en hoog boven het Kylldal rijst. Het werd in de 16de eeuw omgebouwd (1591-1597) en met een klokkentorentje versierd.

In de 18de eeuw ontstonden grote veranderingen ondernomen door Johann Werner von Veyder bisschop van Keulen. Eerst werd tot in 1709 het Oude Huis vernieuwd, maar vooral werd door Matteo Alberti uit Veneti? het Nieuwe Huis opgericht. Het is een van de eerste en belangrijkste voorbeelden van het Palladianismus in Duitsland, de beweging die de Europese architectuur grondig veranderde.

Samen met het Oude Huis, de arkadenbouw, de slotkapel en het brouwershuis vormt het Nieuwe Huis een veeldelig en schilderachtig complex. Na het afwerken van de slotkapel einde 2001 is de vernieuwing van het Nieuwe Huis begonnen.

Web site: http://www.schloss-malberg.de


Zisterzienserabtei Himmerod
In het liefelijke Salmdal ligt de belangrijke middeleeuwse Cistercienser kloosterstichting uit de 12de eeuw. Het complex bestaat uit een hoge hallenkerk met drie beuken en een eenvoudige barokke gevel (opnieuw opgebouwd naar de oorlog). Verdere bezienswaardigheid zijn de laatgotische kruisgang en uitgebreide kloostergebouwen evenals een molen uit de 17de eeuw; deze werd gerestaureerd en wordt nu gebruikt als internationaal ontmoetingscentrum.

Extra informatie: Bijzonderheid: orgelconcerten in de zomer; Himmeroder Forum; markt voorlaatste weekeind van augustus en poezielezingen.

Web site: http://www.kloster-himmerod.de


DE ROMEINSE VILLA OTRANG
De Romeinen hebben in de streek van Trier tal van grote bedrijven opgericht, villa bij Otrang was een landbouwbedrijf met herenhuis. De eerste Romeinse kolonisten vestigden er zich in de eerste eeuw na Christus. De villa werd herhaaldelijk vergroot en telde uiteindelijk 66 vertrekken en drie badinstallaties met verschillende vloerverwarmingssytemen. Tijdens de volksverhuizingen werd het landhuis omstreeks 400 na Chr. verwoest.

In 1838 liet Friedrich Wilhelm IV van Pruissen de nieuw ontdekte ruine uitgraven. De blootgelegde resten en de voorwerpen werden zorgvuldig opgeborgen - een vroeg voorbeeld van monumentenredding en bescherming (Denkmalschutz) in Duitsland. In vier vertrekken zijn de prachtige mozaikvloeren bewaard gebleven. Erg mooi zijn de dierenafbeeldingen: roofdieren die hun prooi door versierde bogen jagen, terwijl een kraanvogel een slang verslindt. Deze woonluxu deed niet onder voor die van de rijke bovenlaag van de bevolking in de hofdstad Rome.

Eten en drinken: Restaurant-Cafe aanwezig

Web site: http://www.villa-otrang.de


HET SLOT WEILERBACH
Na een langdurig verval heeft het slot Weilerbach zijn volledige glorie terug. Het gebouw wordt terecht als een juweel beschouwd en als een van de meest waardevolle kunsthistorische schatten in het zuiden van de Eifel gezien. Het slot is een schitterend bewijs van de nauwe banden die hebben bestaan met de Luxemburgse buren. Meer dan 1000 jaar lang is de geschiedenis van de Bitburgse bevolking vervlochten met die van de Luxemburgse, daarvan getuigt in de eerste plaats hun taal (het moezelfrankisch)

Sinds 1714 betekende de Oostenrijkse heerschappij een bloeitijd, die een ware bouw 'boom' veroorzaakte. Twee schitterende voorbeelden daarvan zijn de gebouwen van de voormalig benediktijnenabdij Echternach en het slot Weilerbach. In 1762 kocht de dichtbij gelegen abdij een kleine smelterij boven Bollendof. Toen het bleek dat daar geen vergroting van de produktie mogelijk was werd de bouw van een grotere smelterij in de omgeving besloten, en die werd van 1777 tot 1779 op de oever van Weilerbach opgericht. Het jaar daarop liet de laatste abt van Echternach, de bouwlustige Emmanuel Limpach, het slot Weilerbach oprichten als administratief gebouw voor de smelterij en als zomerverblijf voor de abt. De architekt was de uit Oostenrijk afkomstige Paul Mungenasts.

In 1794 werden Echternach en Weilerbach door de Franse troepen bezet. Slot en smelterij werden in veiling gebracht. In 1832 kocht de Luxemburgse industri?lenfamilie Servais het hele complex. In 1944 tijdens het Ardennenoffensief werd het slot, dat in 1930 door de familie Servais grondig gerestaureed was, zwaar beschadigd en het bleef sindsdien leegstaan. Toen de smelterij in 1958 werd stilgelegd vervielen ook die gebouwen of werden ze gesloopt. Het aanbrengen an een nooddak in 1961 voorkwam de definitieve ondergang van het slot.

Uitendelijk werd het slot opgekocht door de Gewerbebau und Treuhand Trier en van 1987 to 1992 werd het grondig en volgens strenge regels gerestaureerd en aldus gered. In 1991 heeft de Landkreis Bitburg- Prum het complex overgenomen. Daarna werden ook nog het tuinhuis en het bronhuis gerestaureerd, evenals de vazen die de muren versieren. Ten slotte zijn er hagen van bukses bomen geplant rond de plantsoenen, is het plaatsiershuis bij de vijver gerestaureerd als ook het administratiegebouw achter het slot. Sinds 1999 worden de gebouwen van de smelterij beveiligd. Die zijn evenwel nog niet toegangkelijk voor het publiek. De resten daarvan met vooral het zeer ingewikkelde kanalensysteem zullen dus ook bewaard blijven

Eten en drinken Er is een museumcafe in de voormalige loods. Daar is gereedschap van de vroegere smelterij evenals landbouwtuig dat in de Weilerbacher smelterij werd vervaardigd tentoongesteld.

Extra informatie: In de feestzaal vinden er geregeld culturele festiviteiten en concerten plaats, die georganiseerd worden door de Schloss- Weilerbach- Gesellschaft

Web site: http://www.schlossweilerbach.de


Burg Dudeldorf
Burcht Dudeldorf is een belangrijk openbaar gebouw. Met zijn omgeving van prive- en gemeentebezit is het het hart van het historisch dorp. De burcht is een tweedelig herenhuis uit de 18de eeuw. De toren aan dee zuid-west hoek is ouder en heeft drie verdiepingen.

Extra informatie: tentoonstellingen en markten en kerstmismarkt in historisch centrum. Culturele festiviteiten: Concerten, tentonstellingen, theateropvoeringen

Web site: http://www.burg-dudeldorf.de


HET BURGHOTEL BOLLENDORF
De burcht Bollendorf is een gesloten complex en als historisch monument beschermde burcht van de vroegere abdij Echternach, aan de rand van het hoog boven de Sauer gelegen dorp Bollendorf. De ombouw werd in 1619 door abt P. Richard ondernomen. Het oostelijke deel werd in 1739 vergroot in barrokstijl. In de zijbouw is er een cafe-restaurant, in het hoofdgebouw werden er hotelkamers ingericht. Het geheel vormt een bijzonder aantrekkelijk complex, rond een historisch interessant slotplein met burchtlaats.

Eten en drinken: Restaurant en cafe

Extra informatie: Grote zaal, tuinhuis, vijver, ridderzaaltje) vakantieverblijven, Hobby- en kunstambachtmarkt.

Web site: http://www.burg-bollendorf.de


DE BURCHT ARRAS
Prachtig en romantisch ligt Burg Arras op een steile rots boven de middenloop van de Moezel. Het vroegere bolwerk van de Lotharingse paltsgraven met hoofdgebouw, met wallen en grachten rondom de berg stamt uit de middeleeuwen. De burchttoren van 936 is nog in goede staat en kan worden beklommen. Boven geniet men van een uniek wijd uitzicht. Na de vernieling tijdens de Franse successieoorlog werd de burcht weer opgebouwd en dient nu als hotel/ restaurant met tuin en terras.

Eten en drinken: Hotel, Restaurant.

Extra informatie: Museum voor volkskunst en -kultuur van het moezeldal.

Web site: http://www.arras.de


DE REICHSBURG COCHEM
Deze burcht met zijn erkers en kantelen prijkt hoog boven de stad Cochem op een machtige rots aan de Moezel. Hij is de grootste van de bergburchten aan de Moezel. Het middeleeuws gebouw was eigendom van de keurvorsten van Trier en werd tijdens de successieoorlogen van de paltsgraven zwaar beschadigd. Het werd in de romantische 19de eeuw, die zoveel oude burchten heeft gered, gedeeltelijk gerestaureerd en in nieuwgotische stijl weer opgebouwd door Louis Ravene, een koopman uit Berlijn. Bezienswaardig zijn de ridderzaal de slotkapel, eetzaal en jachtkamer en enkele woonvertrekken.

Eten en drinken: Cafe met terras. Het hele jaar zijn er festiviteiten zoals ridderdiner, huwelijken enz. mogelijk.

Extra informatie: Burchtfeesten, concerten, culturele festiviteiten.

Web site: http://www.burg-cochem.de


BURCHT ELTZ
Burcht Eltz is een van de belangrijkste burchten in Duitsland. Het is sinds 1157 de residentie van de graven van Eltz. Er werd 500 jaar lang aan gebouwd waardoor zowel middeleeuwse alsook gebouwen in renaissance stijl ontstonden. Rond het imposante slotplein staan acht woontorens. Binnen valt de adellijke woonkultuur door de eeuwen heen te bewonderen. In de schatkamer worden kunstvoorwerpen van goud en zilver, ivoor en porselein evenals historische wapens bewaard.

Rondleiding om de 10 a 15 minuten, duurt 45 minuten.

Eten en drinken: Cafe op de Burg

Extra informatie : Concerten

Web site: http://www.burg-eltz.de


DE GENOVEVABURCHT VAN MAYEN
Deze burcht, die deel uitmaakt van de vestingen van de stad Mayen en door de aartsbisschoppen van Trier werd opgericht is in 1689 verwoest en in 1700 opnieuw opbebouwd. Na een tweede vernieling en ook wederopbouw kreeg hij in 1918 zijn huidige gedaante. Een statige barokke plaats vormt de toegang. Het beklimmen van de 34 meter hoge Golotoren loont de moeite: het uitzicht over stad en omgeving is indrukwekkend. De stadsmuur met steunbogen en twee torens zijn eveneens een Bezoek waard.

Extra informatie: In het slot bevindt zich het Eifeler Landschaftsmuseum met collecties betreffende de Genovevalegende, de geschiedenis van burcht en van de stad,volkskunst en kunstambacht,religieuse kunst, foto's van de Eifel. Een tentoonstelling over het thema geologie en leienexploitatie aan de moezel kom leidelijk tot stand. Tevens Openluchttoneel, zomerfestival in Mayen en op de burcht, concerten, tentoonstellingen

Web site: http://www.mayen.de


BURGHAUS WASSENACH
Een bijzondere belevenis in zeker een bezoek aan de historische verzameling van klavierinstrumenten in Burghaus Wassenach. Een kostbare verzameling van waardevolle oude muziekinstrumenten ( vooral klavierinstrumenten uit de 17e, 18e en 19e eeuw, nl. Hammerklavieren, orgels, spinetten, clavecimbels) is in dit laatbarokke gebouw, bij de Heer Prof. Dr. Rudolf Ewerhart, toegangkelijk voor het publiek. In dit museum zijn de instrumenten bespeelbaar en dus ook voor het oor een unieke ervaring. Viermaal per jaar zijn hier concerten te horen, met een voorafgaand gesprek en een rondleiding, waarbij niet minder dan twaalf instrumenten worden voorgesteld. Bovendien worden er in de loop van het jaar nog andere concerten georganizeerd, die terecht als zeer origineel kunnen worden beschouwd

Web site: http://www.wassenach.brohltal.de


HET SLOT BURRESHEIM
Men vindt nog maar heel zelden een oeroud slot dat sinds eeuwen in een ongerept en van woonbouw gaaf gebleven landschap is blijven staan, met beken en beboste hellingen. Het slot Burresheim is nooit veroverd of verwoest - in tegenstelling tot bijna alle andere burchten in het Rijnland. Tot in 1938 leefden hier vele generaties van een adellijke familie, die een grote rijkdom aan meubels en schilderijen hebben verzameld. Aldus werd tot heden een uniek voorbeeld van Rijnlandse adel- en woonkultuur bewaard. Het slot vormt een schilderach complex dat tussen de 12e en de 17eeuw ontstaan is. De toren behoort tot de oudste delen, en het barrokke tuintje aan de zuidkant is reeds op schilderijen rond 1700 te zien. De gebouwen rondom het slotplein charmeren door het rijke, bonte vakwerk en de grillige vormen van de leien daken de torenkappen. De ruimtelijke indeling van het laatmiddeleeuws hoofdgebouw toont aan hoe eenvoudig men rond 1490 woonde. Op elke verdieping is er een grote zaal met eiken balken en reusachtige haarden. Pas veel later werden er kleine gezellige kamers ingericht. De meubels dateren uit de 15e tot de 19e eeuw en worden met zorg onderhouden. Overal hangen er portretten van familieleden en prinsen uit vroegere eeuwen.

Extra informatie: Parkeermogelijkheid voor het slot, culturele festiviteiten (klassiek) en picknick

Web site: http://www.burgenwelt.de/buerresheim/index.htm


BURCHTRUINE NURBURG
Wie denkt er wel eens aan, bij het dreunende motorengeraas van de Nurburgring dat deze berg met de burcht al sinds de Romeinen een oeroud neerzettingsgebied is. De graven van Are hebben in de 12e eeuw een burcht gebouwd op de zwarte berg en daarvan blijft nog een imposante ruine over. Aan de voet van de berg vindt de bezoeker de resten van de omstreeks 1200 opgerichte slotkapel. Een kronkelpad leidt naar de hoofdingang van de burcht. Met zijn talrijke ronde torens, beschermd door typische tentdaken, domineert hij het weidse landschap. De kern van de burcht ontstond in het begin van de 13e eeuw en is omringd door een verdedigingsmuur met een binnenlaats. Vanaf het platform geniet men van een uitzicht over het overweldigende groene Eifellandschap.

Extra informatie: Parkeermogelijkheid aan de voet van de berg. ca. 10 minuten lopen


Kloster St. Thomas
In Sankt Thomas staat een voormalig Cistercienzerklooster. Het meest waardevolle deel vormt de Romaanse abdijkerk uit 1222. In het klooster is nu een soort seminarie van het bisdom Trier ondergebracht.

Web site: http://www.eifel.de/go/sehenswertes-detail/kloster_st_thomas.html©2008 Eifelweb.nl - All rights reserved
 
 
 
 
 
 Nieuwsbrief Eifel
Geef je hieronder op om eens per kwartaal per email nieuws, wandelingen, fietsroutes en aanbiedingen uit de Eifel te ontvangen.

Uw naam:
E-mail: